Viking FK

Om Viking

Om Viking

 • Hjemmeside: www.viking-ungdom.no
 • Facebook: @barnogungdomViking
 • Viking FK barne- og ungdomsavdeling har tilholdssted på Eiganes
 • Klubbhus:Vikinghuset, Steingaten 98, 4023 Stavanger, Eiganes
 • Viking Herre A-lag, rekruttlag og G 16 utviklingslag, har tilholdsted i Jåttåvågen. Her er også det administrative apparatet rundt A-laget
 • Klubbnummer: 11030067
 • Stiftet: 14.08.1899
 • Draktfarge: Mørkeblå
 • Viking FK organisasjonsnummer: 970179461
 • Viking FK kontonummer: 3201 05 11 800

Krets: Rogaland Fotballkrets

 • Post og faktura adresse:

Jåttåvågveien 11 a

4020 Stavanger

Klubbens historie

”Ballen kom fra England. Den ble skipet over Nordsjøen, vugget over havet, seilt inn i Vågen, og den var ikke rund en gang.” Sånn startet fortellingen om Idrætsklubben Viking, stiftet 10. august 1899.

Det var en tid for forandring. I 1880-årene falt de gamle stavangerske handelshusene. Silda ble borte. Seilskutefarten hadde mistet all medvind. Nå, like før århundreskiftet, økte befolkningen igjen. Telefonkabler ble strukket på kryss og tvers av Stavanger. Jærbanen og hjulbåten ”Ryfylke” knyttet Stavanger sammen med distriktene.

Også de idrettsinteresserte gikk mot en ny tid. Noen av dem brøt ut av roklubben og turnforeningen. I Martin Egelands auksjonslokale, på hjørnet mellom Verksgata og Fiskepiren, stiftet de Viking.

De første årene
På begynnelsen av 1900-tallet var fotballkampene for det meste lokale oppgjør. Det var først i 30-årene at laget begynte å markere seg på landsplan. I 1933 spilte klubben sin første cupfinale, men måtte dessverre se seg slått med 1-3 av Mjøndalen. Det var det samme året klubben fikk sine første landslagsspillere, legendariske Bernhard Lund, Reidar Kvammen og Arthur Kvammen.

Gjennom hele 30-årene nådde laget høyt opp i cupsammenheng, dog uten å gå helt til topps. Endelig, i 1953 vant klubben sitt første cupmesterskap da de slo Lillestrøm med 2-1. En fantastisk kamp hvor Håkon Kindervåg og Kåre Ingvaldsen var målscorere. Det første seriemesterskapet vant klubben i 1958. Året etter ble det cupmesterskap for andre gang med 2-1 seier over Sandefjord.

Vikinglogoen - fra generalforsamling i 1926
Blant "Love for Idrettslaget Viking" fra generalforsamlingen 18. januar 1926, står merke og drakt for Idrettslaget Viking beskrevet under punkt 2:

"Lagets merke er et splittflag i rød emalje med ekestubbe omgitt av krans og bokstavene I.V. Fotballavdelingens drakt er: hvite benklær med blå trøie. Idrett- og atletavdelingens: røde benklær og hvit trøie med rød V på brystet."

Vikinglogoen på den tiden inneholdt altså en "I.V.", som nå er blitt til VIKING F.K., over Stavanger. Ekestubben, med tre blader er svært tydelig på den gamle logoen. Det samme er kransen. Dagens logo har altså fortsatt ekestubben og kransen, men begge er rundet slik at detaljene ikke er like tydelige lenger.

I tillegg har også stiftelsesåret 1899 etter hvert fått plass under ekestubben i logoen.


Nedrykket i '65
I 1965 var det nærmest offentlig sorg i Stavanger da klubben rykket ned i 2.divisjon. Denne tilværelsen varte imidlertid bare i 2 år før vi igjen var klar for spill i Toppdivisjonen.

Gullalderen på 70-tallet
1970-årene ble vårt tiår. De såkalte gullårene ble innledet med seriemesterskap i 1972. Denne bragden gjentok vi i de 3 påfølgende år. I 1974 var vi også i cupfinalen, men måtte se oss slått av Skeid med 1-3.

Som en følge av seriemesterskapene ble det også spilt mange europacupkamper i 70-årene. Internasjonal fotball var noe nytt i Stavanger, noe som skapte ytterligere fotballfeber i byen. Spesielt var det kjempestemning på Stadion når det tyske storlaget FC Köln ble slått 1-0 i 2.runde i E-cupen i 1972.

Gullårene fikk en fantastisk avslutning. I 1979 vant nemlig klubben The Triple ved å bli både seriemester, cupmester og cupmester for juniorer.

Berg- og dalbane i 80-årene
Det skulle noe til å leve opp til de forventningene som ble stilt av byens fotballtilhengere etter Gullalderen. Men laget markerte seg positivt også den første delen av 1980-årene med seriemesterskap i 1982 og sølvmedaljer i serien og tapt cupfinale mot Fredrikstad i 1984.

Men ingen trær vokser inn i himmelen, og i 1986 var det nok en gang sorg i Stavanger. Klubben måtte ta den tunge veien ned i 2.divisjon. Men allerede i 1988 ble det opprykk til Toppdivisjonen igjen, og klubben slo dermed ettertrykkelig fast at det laget som topper Adelskalenderen i Norge har sin naturlige plass blant topplagene i landet.

1989 var det klart for et nytt cupmesterskap med finaleseier over Molde, og i 1991 ble det nok et seriemesterskap. Også i Europacupene markerte vi oss sterkt i 90-årene, hvem husker ikke de fantastiske kampene mot Barcelona i 1992, Auxerre i 1995 og Sporting Lisboa og Werder Bremen i 1999!

Et annet stort høydepunkt i 1999 var feiringen av 100-års jubileet, og dette markerte også overgangen til et nytt årtusen.

God start på nytt årtusen

Dette innledet klubben med en god 2000-sesong med bronsemedaljer i serien og tapt cupfinale 1-2 mot Odd Grenland. Sesongen 2001 ble enda bedre med seier 3-0 i cupfinalen mot Bryne som det store høydepunktet. I Tippeligaen ble det bronsemedaljer bak Rosenborg og Lillestrøm.

2002-sesongen ble tilnærmet like minneverdig, riktignok endten den med 4.plass, men høsten vil likevel aldri bli glemt. Etter at Ben Wright reduserte til 1-2 på Stamford Bridge mot Chelsea var det duket for moderne tids mest heidundrende fotballfest på Stavanger Stadion. Kvelden kulminerte med Erik Nevlands 4-2 scoring og dermed avansement til neste runde.

Endelig nytt stadion

2004 ble på sin spesielle måte jubelsesong. Byens nye storstue, Viking Stadion, ble åpnet med 1-1 mot Molde hvor Mads Timm scoret tidenes første mål på den nye arenaen. Elitesatsingen til klubben ble flyttet til Viking Stadion i Jåttåvågen, en moderne stadion med rundt 15 000 sitteplasser, tak over hele tribunen, undervarme i gressmatten, gassvarme i taket og VIP-fasiliteter til sponsorene.

Den påfølgende ble en sportslig opptur i forhold til 2003 og 2004 sesongen og Viking kjempet i toppen av Tippeligaen gjennom hele året. Det endte med en 5. plass, kun 5 poeng fra seriegull i tillegg til spille i Uefa-cupens gruppespill med seier mot Monaco som høydepunktet.

Fra de dype daler i 2006 skulle Viking klatre opp til de høye topper i 2007. Med Uwe Rösler på plass som ny trener i Viking var det tid for ny medaljejakt i Stavanger. Sesongen startet svakt og den første seieren kom ikke før i sesongens femte seriekamp. Men fra 2-1 seieren hjemme mot Odd Grenland og utover luktet det stadig mer medalje på Viking Stadion. Etter noen strålende hjemmekamper mot slutten av sesongen endte Viking til slutt med 3. plass i Tippeligaen. Peter Ijeh puttet 18 scoringer og på samme måte som Viking i serien, tok han 3. plassen på toppscorertabellen.

Etter en flott opptur i 2007, bød dessverre ikke 2008 og 2009 by på like store gleder. Foran siste serierunde i 2008 kunne Viking ta bronse med de riktige resultatene. Dessverre gikk ikke ting Vikings vei, og dermed endte 2008 med en 6. plass i serien. Tiåret ble avsluttet med 10. plass i serien, men en ting er sikkert: Det er i motbakke det går oppover.

Ny opptur

10.-plassen ble fulgt opp med én 9.- og én 11. plass de neste to årene. Sommeren 2012 så det også ut til å bli en "slik" sesong. I sommerpausen ble det trenerskifte fra Åge Hareide til Kjell Jonevret. "Eg e Viking eg!" var noe av det første den tidligere stavangerhelten sa da han kom tilbake, denne gang som trener. Svensken startet med to tap og ett uavgjort, men fra midtveis i serien (15. runde) og ut var Viking ligaens beste lag. Det ble kun tap for Tromsø og Haugesund, og de mørkeblå klatret til en sluttplassering som nummer 5, med samme poengsum som 4. plassen Tromsø. Denne sesongen ble i 2013 fulgt opp med enda en 5. plass, etter å ha hengt med i toppen gjennom hele året.

2016©Viking FK, Ansvarlig Redaktør: Rune Bertelsen og Lars Kalvig
Kopiering
 av innhold er ikke tillatt uten avtale med Viking FK

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift